Pieter aan het woord


 

Het verhaal van…

Pieter Sijbesma uit Tzum, Friesland

bioboerpieter_005a

Terwijl Pieter Sijbesma een aantal jaren geleden nog om 7 uur ’s morgens als lasser bij zijn baas aan de gang ging, geniet hij nu -samen met zijn vrouw en kinderen- van zijn vrijheid als biologisch pluimveehouder.

 – Dierenwelzijn voorop
“Voordat ik over ging op biologische leghennen in 2005, heb ik ook nog een aantal jaren vrije uitloop kippen gehad. Mijn voervertegenwoordiger opperde het idee om over te gaan op biologisch omdat deze markt erg aantrekt. Toen ik mij ging verdiepen in het biologisch boeren, werd ik steeds enthousiaster. Met name het aspect ‘dierenwelzijn’ spreekt mij aan”, aldus Pieter. Om het dierenwelzijn te borgen, zijn er diverse voorschriften waar biologische pluimveehouders zich aan moeten houden. Pieter legt uit: “Elke kip moet 4 m² weiland ter beschikking hebben. Dit heeft hij nodig om vrijuit te kunnen scharrelen en stofbaden. In de stalruimte delen 6 kippen samen 1 m², wat ook prima is omdat de kippen op stal graag dichter bij elkaar zitten. De snavels worden niet geknipt of gebrand en het voer is biologisch geteeld en duurzaam geproduceerd. Er moet altijd voldoende ruwvoer in de stallen zijn om de darmflora van de kippen op orde te houden. Daarnaast voeren we regelmatig natuurlijke vitaminen bij. De hennen mogen wel geënt worden, maar medicijngebruik is niet toegestaan. Omdat een maximale natuurlijke weerstand centraal staat, wordt het dier ook minder snel ziek en voorkom je onnodig medicijngebruik. Het resultaat is een smakelijk ei zonder synthetische kleurstof of restanten van antibiotica.”

– Hygiëne hoog in het vaandel
Pieter koopt de leghennen als zij 17 weken oud zijn. Jong hennen, leggen vaker een ei dan oudere hennen. Om die reden blijven de hennen totdat zij 74 weken oud zijn. “Zodra de stallen leeg zijn, begint hier een grote schoonmaak. Het is namelijk er belangrijk om de veehouderij zo schoon mogelijk te houden. Ook met ontsmetten moet je weer rekening houden met de voorschriften. Het mag het milieu en de kippen niet belasten. Nadat alles schoon is, begint het proces weer van voor af aan.”

 – Interesse
Pieter merkt dat er veel interesse is bij de consument voor biologisch. “Er fietsen hier regelmatig mensen langs. Zodra zij alle kippen buiten zien, stoppen ze hier op het erf en vragen uitleg over onze werkwijze. Er is ook een camping in de buurt. Regelmatig komen Duitse toeristen eieren bij ons halen. Mensen waarderen de biologische aanpak, met name vanwege het aspect ‘dierenwelzijn’. Ik heb 12.000 biologische leghennen. De kippen leggen bijna allemaal dagelijks een ei, dat betekent zo’n 11.000 eieren per dag. Als je goed bent voor je dieren, dan zijn ze dat ook voor jou en zie je dat terug in de productie.”

 

Bron: http://www.bio-plus.nl/consument/op-de-boerderij/pieter-sijbesma/